JAPANSE AKOYA
Akoya-kleuren
De kleur van een Akoya-parel wordt bepaald door het parelmoer. Omgevingsfactoren en de specifieke oester spelen ook een rol bij de kleur van de parel. Na de oogst kan de parel worden behandeld om de kleur te verbeteren of te veranderen. Hoewel witte parels nog steeds veruit het populairst zijn, hebben donkere parels met een metaalachtige satijnen glans onlangs een vraag opgeroepen op de markt voor fijne sieraden.

Witte Akoya-parels
Veruit de populairste, witte Akoya's zijn de standaardparels die in de sieradengarderobe van elke vrouw thuishoren. Witte Akoya-parels omvatten als kleurcategorie zowel lichtcrèmekleurige parels als parels met een boventoon. De boventoon van een parel is de kleur die een parel reflecteert die net boven de kleur van de parel zelf ligt.
In de witte kleurenfamilie variëren boventonen van roze tot crème, ivoor of zilver. Parelkleur en boventoon kunnen enigszins variëren onder verschillende lichtbronnen en omgevingskleuren, als gevolg van de samenstelling van de parel. Bijvoorbeeld, TL-licht, een bewolkte lucht en schaduwlicht hebben de neiging om blauwtinten te intensiveren.
Normale gloeilampen en een opkomende of ondergaande zon hebben de neiging om rood en geel te intensiveren. Kies voor de meest echte kleur natuurlijk zonlicht rond het middaguur. Het belangrijkste is dat de parels zelf het omgevingslicht van de drager het beste reflecteren en uitstralen. Haar huidtinten, haar kleur en kleding zullen de kleur van de glans van de parels subtiel beïnvloeden.
Zwarte Akoya Parels
Met de populariteit van zwarte Tahitiaanse parels heeft geverfde Akoya met een metaalachtige glans aan populariteit gewonnen op de markt voor fijne sieraden. Geverfde Akoya parels zijn echt en zijn sinds de jaren 30 verkrijgbaar bij fijne juwelierszaken. Tegenwoordig is de vraag naar geverfde Akoya parels enorm toegenomen. Door
de behandeling krijgen consumenten toegang tot kleuren die niet van nature beschikbaar zijn en in kleinere maten dan traditionele Tahitiaanse parels. De meeste geverfde zwarte parels zijn kleiner dan 8 mm tot 9 mm, terwijl zwarte Tahitiaanse parels niet zo gemakkelijk verkrijgbaar zijn in die maat. Deze parels vertonen meer een metaalachtige glans dan traditionele witte parels. Hun donkerdere kleuren worden veroorzaakt door bestraling of een behandeling met zilverzout. De behandeling verandert permanent het parelmoer van de parels. De metaalachtige irisatie die voortvloeit uit deze behandelingen is erg mooi. De meest populaire zijn zwart met groen-pauwoog, diep saffierblauw en donker onyxzwart. Blauwe parels zijn ook populair geworden, variërend in tinten van donkerblauw tot licht aquamarijn. Een goed behandelde parel zal een gelijkmatige kleur en een metaalachtige glans vertonen.