Gekweekte parels versus natuurlijke parels
Het aantal natuurlijke parels is relatief klein. Zonder gekweekte parels zouden alleen de extreem rijken de kans hebben om de kostbare edelstenen te bezitten. Door de mens gemaakte parels worden in fabrieken geproduceerd zonder de hulp van oesters, maar met organische en anorganische verbindingen en chemicaliën. Een populaire techniek is het nemen van een glaskraal en het onderdompelen ervan in een visschubben- en laksubstantie. Je kunt aan de parelglans op het oppervlak zien of het door de mens gemaakt of gekweekt is, omdat kunstmatige parels als nagellak op het oppervlak schijnen. Gekweekte parels hebben een authentiek ogende glans die van binnenuit komt
Gekweekte parels worden in de oesters op vrijwel dezelfde manier gevormd als hun natuurlijke tegenhangers, met als enige verschil dat de mens de irriterende stof implanteert: een klein stukje gepolijste schelp en laat dan de natuur en de oester het werk van schoonheid creëren.
Het duurt meer dan 800.000 oesteruren om gekweekte parels te kweken die als "hoge kwaliteit" worden beschouwd.
Een parel De boer moet 10.000 parels sorteren om 47 bijpassende parels te verzamelen die een halsketting van hoge kwaliteit vormen. In een samengestelde streng moeten alle parels qua glans, vorm, kleur en grootte overeenkomen.
Tegenwoordig zijn de overgrote meerderheid van de gekochte parels gekweekte parels. Dit komt omdat natuurlijk voorkomende parels zo zeldzaam zijn dat ze tegenwoordig vooral in sieradencollecties worden gezien.
Alle Japanse gekweekte parels hebben de kernen van de schelpkralen die afkomstig zijn van zoetwatermosselen uit de Verenigde Staten.
Parels hebben geen algemeen beoordelingssysteem omdat elke parel anders is. Sommige zijn zo uniek dat ze niet met elkaar vergeleken kunnen worden. Een beoordelingssysteem zou dus betekenen dat er honderden kwaliteitsparameters moeten zijn. Er bestaat dus geen beoordelingssysteem voor parels.
Momenteel komen parels weer in de mode en worden ze bij elk type kleding of stijl gedragen