Het kiezen van uw Zoetwaterparels
Zoetwaterparels zijn relatief nieuw op de markt voor fijne sieraden, ondanks dat ze meer dan 700 jaar geleden voor het eerst met succes werden gekweekt. Hun lage kosten en steeds hogere kwaliteit maken ze tot een logische keuze voor veel klanten. eerste of eenentwintigste set parels. Gekweekte zoetwaterparels zijn ook populair omdat ze qua groei het dichtst in de buurt komen van natuurlijke parels.
Historische achtergrond
Vroege Chinese gegevens tonen aan dat zoetwaterparels voor het eerst rond 1300 na Christus werden gekweekt. Voordien werden natuurlijke parels gevormd in zoetwatermosselen en gevonden tijdens de oogst. In deze begintijd werden mosselen voornamelijk geoogst voor hun levensonderhoud, maar ook voor hun kleurrijke schelpen. Het vinden van een glanzende parel die misschien al jaren in een mossel had gerijpt, was een zeldzame gebeurtenis.
Ongeveer 70 jaar geleden slaagden de Japanners er voor het eerst in om kleine, glanzende zoetwaterparels in verschillende vormen te kweken. Deze werden geproduceerd in het Japanse Biwameer. Als gevolg hiervan worden onregelmatig gevormde, glanzende zoetwaterparels vaak terloops "Biwas" genoemd. Officieel verwijst de naam echter alleen naar de parels die in het Biwameer zijn geproduceerd.
Ongeveer 30 jaar geleden produceerden de Chinezen rijstvormige, witte zoetwaterparels in ongekende hoeveelheden. De Chinese parelindustrie is sindsdien volwassen geworden. Ze leggen nu de nadruk op kwaliteit in plaats van kwantiteit en produceren rondere, grotere en glanzendere parels.
Tegenwoordig zijn prachtige zoetwaterparels verkrijgbaar in een groot aantal vormen, kleuren en maten. De parels zelf zijn een steunpilaar geworden op de markt voor fijne sieraden. Een van de grootste natuurlijke parels die vandaag de dag bestaat is de Hope Pearl, (voor het eerst gekweekt door) Henry Phillip Hope.
Kwaliteiten van de Zoetwaterparel
Kleur
De kleur van een parel wordt bepaald door omgevingsfactoren, maar ook door de bijzondere eigenschappen van de mossel die deze parel creëren. Voorheen werden de talloze kleurmogelijkheden voor gekweekte zoetwaterparels niet volledig onderkend. De kleurenselecties die vandaag de dag beschikbaar zijn, zijn echter werkelijk verbluffend.
De meest voorkomende natuurlijke kleur is wit, evenals pastelkleuren in zowel roze als lavendel. Traditionele witte parels zijn veruit het populairst. Hun kleur kan enigszins variëren, afhankelijk van de omringende lichtbronnen en omgevingskleuren. Fluorescerende lichten, bewolkte luchten en schaduw hebben bijvoorbeeld de neiging de blauwe tinten te intensiveren. Gloeilicht van gewone gloeilampen en zonlicht bij zonsopgang of zonsondergang zullen de rode en gele tinten versterken. Voor de “ware kleur van een parel†moet je hem rond het middaguur in natuurlijk zonlicht bekijken.
Het is soms moeilijk om de term â€&oelig te kwalificeren ;ware kleurâ€. Van veel parels is de kleur na de oogst veranderd of verbeterd, zodat er iets ontstaat, van wit met roze en goud, tot prachtige zwarttinten met pauwgroen en diep saffierblauw. De zwarte, metaalachtige glans van een zoetwaterparel wordt doorgaans bereikt door middel van een permanente bestralingsbehandeling. Behandelde zwarte parels zijn sinds de jaren twintig verkrijgbaar in fijne juwelierszaken tegen een fractie van de prijs van zwarte Tahitianen.
Vorm
De vorm van een parel is een belangrijke maatstaf voor de kwaliteit ervan . Rondheid wordt vooral benadrukt bij de waardering van zoetwaterparels vanwege het zeldzame voorkomen ervan. Omdat gekweekte zoetwaterparels weefselkernen bevatten, is slechts ongeveer twee procent van de parels van een bepaalde oogst daadwerkelijk bolvormig bij rijping.
Glans en oppervlaktekwaliteit
Glans en oppervlaktekwaliteit hebben beide ook een zware impact over de waarde van een zoetwaterparel, of welke parel dan ook. De glans van een parel wordt bepaald door hoe goed het licht door het oppervlak wordt gereflecteerd. Hoe meer licht er wordt gereflecteerd en hoe helderder het beeld in de reflectie, hoe beter de glans van de parel. De oppervlaktekwaliteit verwijst naar de frequentie van vlekken; hoe minder hoe beter, hoewel een klein aantal lichte oneffenheden volkomen acceptabel zijn, aangezien de parel een natuurlijke edelsteen is.
Grootte
De grootte van een parel is een ander fundamenteel aspect van de waarde ervan. Een grote parel zal waardevoller zijn dan een kleine parel als andere waardefactoren constant zijn. Parels hebben ook een groottebereik waarbij de waarde exponentieel toeneemt. Zoetwaterparels van minder dan 6 mm zijn gemiddeld 6 tot 7 mm groot en zijn gemakkelijk verkrijgbaar. Daarom neemt de waarde dramatisch toe met elke millimeter groter dan 7 mm die een parel meet.
Afgewerkte sieraden
Elke parel in een sieraad moet qua kleur, maat en kwaliteit goed bij elkaar passen. Voor zoetwaterparels met hun natuurlijke variaties is kleurmatching van het grootste belang. Parels moeten qua kleur bij elkaar passen of, als alternatief, in enigszins variërende maar complementaire tinten. Parels die over verschillende stukken in een sieradenset zijn verdeeld, moeten ook qua kleur en tonaliteit op elkaar worden afgestemd. Om deze reden is het in één keer aanschaffen van uw sieradenset altijd de beste optie als u op zoek bent naar kwaliteit.