ZOETWATER
Geschiedenis en teelt
Parels sieren al duizenden jaren de rijken en machtigen. Van het oude China tot de Grieks-Romeinse wereld werden natuurlijke parels begeerd vanwege hun schoonheid en glans. Tegenwoordig maken parels nog steeds deel uit van onze fijne sieradengarderobe.
Zoetwaterparels Geschiedenis
Een van de grootste natuurlijke parels die er vandaag de dag bestaat, is de Hope-parel. Deze behoorde toe aan zijn naamgenoot - Henry Phillip Hope. Hope's ongelooflijke edelsteencollectie omvatte ook de beruchte blauwe Hope-diamant. De Hope-parel is een zoetwaterparel die voornamelijk wit is en geleidelijk donkerbrons wordt naar de bodem toe. Hij is ongeveer 450 karaat of 1800 korrels. De Hope-parel is 51 mm breed en 114 mm lang.
Vorming van natuurlijke parels
Natuurlijke zoetwaterparels worden gevormd in een mossel. Mosselen zijn filterfeeders. Ze halen voedingsstoffen uit microscopisch kleine deeltjes en organismen in het water dat erdoorheen stroomt. Als gevolg hiervan kunnen kleine irriterende stoffen zoals kleine dieren ook erin drijven. Parasieten kunnen ook dwars door de harde schelp van de mossel heen boren. Om zichzelf te beschermen, sluit de mossel de irriterende stof in een zak en scheidt vervolgens laag na laag parelmoer eromheen af. Na verloop van tijd resulteert dit in een glanzende parel.
Begin van gekweekte parels
Historische gegevens tonen aan dat zoetwaterparels voor het eerst succesvol werden gekweekt meer dan 700 jaar geleden. Deze parels werden gekweekt tegen de schelp van de mosselen. De mosselen werden zorgvuldig verzorgd en werden prachtige versieringen. Figuren van Boeddha en andere vormen waren erg populair. Ongeveer 70 jaar geleden slaagden de Japanners erin om kleine, onregelmatig gevormde en zeer glanzende parels te produceren. Deze eerste gekweekte zoetwaterparels werden geproduceerd in het Japanse Biwameer.
Als gevolg hiervan worden sommige onregelmatig gevormde, glanzende zoetwaterparels "Biwas" genoemd, maar alleen parels die in dit gebied worden geproduceerd, mogen op deze manier worden genoemd.
Ongeveer 30 jaar geleden produceerden de Chinezen ook rijstvormige witte zoetwaterparels in grote hoeveelheden. Nu levert de oogst kwaliteit op boven kwantiteit en zijn deze parels rond en glanzend. Sommige kunnen zelfs concurreren met hun zoutwatertegenhangers.
Door Michiel van Mierevelt - UwHBhwljdwTQ_w bij Google Cultural Institute maximale zoomniveau, Publiek domein,