ZUIDZEE
Geschiedenis en teelt
In de jaren 1880 werden de South Sea-parels voor het eerst ontdekt voor de noordwestkust van Australië, in de buurt van de stad Broome, in Roebuck Bay. Deze oesters werden ook gewaardeerd om het prachtige parelmoer en werden over de hele wereld geëxporteerd voor knopen en andere opsmuk. Binnen een paar jaar werd Australië 's werelds grootste exporteur van parelmoer en voorzag in ongeveer driekwart van de wereldwijde vraag.
Geschiedenis van de Zuidzeeparels
In het begin waren deze oesters overvloedig aanwezig en gemakkelijk te vinden in de ondiepe zanderige wateren van de baai. Naarmate de vraag toenam en de oesters in ondieper water uitgeput raakten, werd het noodzakelijk om dieper te duiken. In die tijd werden de eerste duik- en luchttransportmethoden ontwikkeld. Een van de belangrijkste methoden was duiken met een helm. Gevaren voor duikers waren onder andere de bochten, maar ook sterke getijden, haaien, kwallen en stormen. In de jaren 30 waren de oesterbanken uitgeput en ging de natuurlijke industrie achteruit.
Vorming van natuurlijke parels
Oesters halen voedingsstoffen uit de microscopische deeltjes en organismen in het oceaanwater door hun schelpen iets te openen zodat er water in kan stromen. Als gevolg hiervan kunnen kleine irriterende stoffen zoals kleine zeedieren ook naar binnen drijven. Parasieten kunnen ook dwars door de harde schelp van de oester heen boren. Om zichzelf te beschermen, vormt de oester een zak om de irriterende stof heen en scheidt vervolgens laag na laag parelmoer af op de irriterende stof. Na jaren resulteert dit in een glanzende parel.
Begin van de kweekparel
In de jaren 50 richtten Australiërs hun eerste commerciële parelkwekerij op. In de daaropvolgende decennia werden nieuwe technieken en methoden ontwikkeld om deze kwetsbare oesters te verzorgen en toekomstige populaties te verzekeren. De kwekerij werd opgericht in Brecknock Harbor. Dit is ongeveer 250 mijl ten noorden van Broome. De kwekerij werd bijgestaan door een Japans contingent dat kweektechnologie en knowhow leverde. De baai werd omgedoopt tot Kuri Bay ter ere van de man die het Japanse team leidde - Tokuichi Kuribayashi. Tegenwoordig is het de oudste en grootste kwekerij.
Bron afbeelding: National Archives of Australia