ZOETWATER
Zoetwaterparels vandaag
Tegenwoordig zijn prachtige zoetwaterparels verkrijgbaar in een veelvoud aan kleuren en maten. Ze zijn een steunpilaar geworden in de markt voor fijne sieraden. Continue kwaliteitsverbeteringen hebben ervoor gezorgd dat ze bijna kunnen wedijveren met hun zoutwatertegenhangers.
Zoetwaterparelmosselen
Er zijn een paar verschillende mosselsoorten die de Chinezen gebruiken om zoetwaterparels te kweken. De meest voorkomende is tegenwoordig de driehoekige schelpmossel (wetenschappelijke naam Hyriopisis cumingi). Kwekers kweken de mosselen of kopen ze bij kwekerijen. Wanneer de mosselen zes tot zeven maanden oud zijn, zijn ze klaar voor nucleatie. De mosselen meten op deze leeftijd twee tot tweeënhalve inch van het dorsale, scharnieruiteinde tot de tegenoverliggende ventrale rand
Groei van zoetwaterparels
Zoetwatermosselen worden vervolgens de volgende twee tot zes jaar verzorgd. De vijvers waarin ze leven zijn meestal door de mens aangelegd en vrij ondiep om omgevingsfactoren te beheersen. Dit helpt ook om een deel van de druk van overstromingen en andere natuurrampen te verlichten. Vissen kunnen ook in deze vijvers leven, waardoor kwekers dezelfde vijver voor verschillende behoeften kunnen gebruiken.
Oogsten van zoetwaterparels
Zoetwaterparels worden voornamelijk in november geoogst, voordat de winter begint. Elke mossel levert tussen de 25 en 40 parels op. De grootte van de parel varieert van 2 mm tot 10 mm, waarbij de meerderheid tussen 4 mm en 7 mm ligt.
Kwekers kunnen een mossel terugzetten in de vijver als ze bij de eerste oogst parels van goede kwaliteit hebben geproduceerd. Omdat de parelzak zich al rond de vorige incisie en implantatie heeft gevormd, is er geen nieuw stuk donorweefsel nodig. Meestal is de tweede generatie parel niet van zo'n hoge kwaliteit als de eerste.
Nucleatie van parels
Nucleatie van parels vindt meestal plaats bij mooi weer tussen april en mei en van augustus tot oktober. In tegenstelling tot de meeste zoutwaterparels worden zoetwaterparels genucleëerd met voorbereide vierkanten donorweefsel. Deze vierkanten hebben een zijde van 2 mm tot 3 mm.
Afhankelijk van de grootte van de mossel worden er ongeveer 20 zeer kleine incisies gemaakt in de mantelweefsels van elk van de twee helften. Dit is een zeer fijne en nauwkeurige handmatige procedure. Nadat het donorweefsel in elke incisie is ingebracht, wordt de mossel onmiddellijk teruggezet in het water. Omdat deze mosselen weefselgenucleëerd zijn, is de resulterende parel 100% parelmoer.
Verwerking van zoetwaterparels
Zoetwaterparels worden verwerkt in alle parelproducerende regio's in China en Hong Kong. Zorgvuldig bleken en polijsten kan een tot twee maanden duren. De zoetwaterparels komen uit de schelp in natuurlijke pastelkleuren, variërend van wit tot roze en lavendel. Irritatie en andere processen om zwarte en donkerdere kleuren in zoetwaterparels te creëren, vinden ook op dit moment plaats.