ZUIDZEE
Zuidzeeparels vandaag
Tegenwoordig is Australië het belangrijkste kweekcentrum van Zuidzeeparels. Indonesië en de Filipijnen leveren een klein maar groeiend deel van de Zuidzeeparelproductie. De parels zelf zijn de grootste gekweekte parels op de markt voor fijne sieraden met een gemiddelde grootte van 13 mm.
Parels Oester
Zuidzeeparels worden gekweekt met de zilver- en goudlippige oesters. De wetenschappelijke naam voor deze oesters is Pinctada maxima. In Australië worden de meeste oesters in het wild verzameld. Er zijn strikte regels en quota's die aan elk bedrijf zijn toegewezen. Daarnaast mogen oesters die jonger zijn dan twee jaar en kleiner zijn dan 12 cm niet worden gevangen.
Duikers verzamelen oesters tussen februari en juli. In Indonesië en de Filipijnen worden de meeste oesters gekweekt in kwekerijen. De oesters in de kwekerij zijn over het algemeen kleiner en kunnen kleinere parels produceren.
Pinctada Maxima, Afbeeldingbron: Pinterest
Parels Nucleatie
In Australië worden de oesters zorgvuldig op zee opgeslagen. Vervolgens worden ze tussen maart en december genucleëerd. Sommige nucleëren in een cleanroom aan boord van een boot ter plaatse. Hierdoor kunnen de oesters snel worden teruggebracht naar hun omgeving. Als groep zijn de Japanners nog steeds het meest bedreven in nucleatie. Hun vakkundige en precieze werk levert de hoogste kwaliteit gekweekte parels op. De oesters hebben een paar weken nodig om te herstellen en gedurende deze tijd worden ze met de hand gedraaid om een rondere en symmetrische parel te verkrijgen. In de Filipijnen vindt de nucleatie plaats tussen juni en november.
Groei van Zuidzeeparels
Na de nucleatie worden de oesters teruggezet in het water, waar ze worden verzorgd tijdens het groeiproces. In Australië worden de oesters de komende twee jaar zorgvuldig verzorgd. In Indonesië zorgt de warmere temperatuur voor een snellere parelmoerafzetting, dus het kan ongeveer 18 maanden duren. Kweeklocaties worden gekozen om de genucleëerde oesters te beschermen tegen vervuiling, stormen en andere elementen die schade kunnen veroorzaken. Voldoende diepte en planktonkwaliteit zijn ook belangrijk.
Oogsten van Zuidzeeparels
Australische parelkwekerijen oogsten van juni tot augustus, wanneer de watertemperaturen het koudst zijn op het zuidelijk halfrond. De meeste parels van Australië zijn wit of bijna wit. Hun groottebereik ligt tussen 10 mm en 20 mm. Een groter deel van de Indonesische gekweekte Zuidzeepareloogst is goudkleurig en crèmekleurig en hun bereik ligt tussen 8 mm en 13 mm.
De boeren van de Filipijnen oogsten beide kleuren en hun groottebereik is ongeveer 9 mm tot 20 mm. Tijdens de oogst kan een oester opnieuw worden genucleëerd. De oester kan op deze manier meer parels genereren, waarbij elke volgende parel groter is dan de vorige. De kwaliteit kan echter met elke parel afnemen.
Verwerking van Zuidzeeparels
In Australië worden de parels eenvoudig gewassen, gesorteerd en vervolgens gegradeerd. Er worden geen andere verwerkingen of behandelingen uitgevoerd voorafgaand aan de export.